SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Envasar un llenç

Envasar un llenç

divendres 18 de maig de 2007, per  Josep L. Pol i Llompart

Etiquetes: Estadística Art

Polígon de Son Llaüt, Santa Maria

Posar vasa a un llenç és normalment una tasca complexa i delicada. L’altre dia, una bona amiga em va fer el present d’un oli pintat seu així és que vaig anar a un taller del que m’havien parlat bé. Quan vaig exposar el tipus de vasa que volia a la dona que em va atendre, aquesta em digué:

Això deu ser un F8. Em sembla que tenim bastanta cosa feta.

I efectivament, tot d’una posà mà a una vasa que, segons el meu parer, li escau com un guant. Mentre em preparaven el quadre, vaig demanar-li què era aquest codi que m’havia etzibat només arribar. I em va donar una targeta de la casa amb totes les mides estàndars dels llenços segons tres tipus: els de figura (F), els de paisatges (P) i els de marines (M).

Una vegada a casa, no me’n vaig saber estar de demanar-li al full de càlcul quina raó (amplada dividit per alçada) m’oferien totes aquelles dimensions dels F000, F00, F0, F1 F2... P00, P0, P1, P2... M0, M1, M2... i vaig obtenir el gràfic següent.

Sembla lògic que l’allargassat del format sigui més gran a la marina i més petit per als retrats. Aquest ordre és respectat en totes les grandàries. Ara bé, és curiós descobrir que en un mateix tipus, el format realment no es manté constant. Segurament és una qüestió de tradició, però, per què?

Respondre a aquest article