SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Flors autumnals per a Hardy

Flors autumnals per a Hardy

dimarts 3 d’octubre de 2006, per  Josep L. Pol i Llompart

Etiquetes: Història de les matemàtiques Teoria dels Nombres Natura
Flors autumnals per a Hardy

Son Gotleu, Palma

Hi ha tardors benèvoles que juguen a enamorar els arbres, tot fent el paper de primaveres. I sempre hi ha arbres que es deixen encisar, engalanant-se com nuvies. És el cas d’aquesta xicarandana que en ple setembre ens regala aquesta eclosió de flor blava. Són flors que han nascut només per ser flors, sense la servitud de fruitar perquè, tanmateix, l’hivern no els ho permetrà.

Tot això em fa pensar en l’obra de maduresa de G. H. Hardy, A Mathematician’s Apology. Avançada la tardor de la seva vida, el matemàtic de Cambrige defensa aferrisadament les matemàtiques per se, sense la necessitat d’una justificació pràctica.

Si el coneixement útil és aquell que ha de contribuir al benestar de la humanitat, ara o en un futur pròxim, de tal forma que la mera satisfacció intel·lectual resulti irrellevant, llavors la major part de les matemàtiques superiors són inútils.

Com a autoritat en la teoria dels nombres, a Hardy li agradaven especialment els nombres primers, tot i que no podia imaginar la seva utilitat en la protecció de codis bancaris. Però Hardy no tenia un pèl de beneit i es curà en salut:

El transcórrer del temps pot fer canviar tot això.(...) Potser que a algunes de les matemàtiques més selectes se’ls trobi de forma inesperada "utilitat"; fins ara l’evidència apunta que és allò tòpic i avorrit el que serveix en la vida pràctica.

Però el que sempre cercà Hardy fou el cànon de la bellesa.

Estic interessat en les matemàtiques només com a art creatiu. (...) La bellesa és el primer senyal, doncs no hi ha lloc en el món per a les matemàtiques lletges.

Respondre a aquest article