SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Hola 8: Jaume I, Arago...

Hola 8: Jaume I, Arago...

dimarts 1 de gener de 2008, per  Josep L. Pol i Llompart

Etiquetes: La Seu

La Seu de Mallorca

En Dani ens feia saber a la darrera mirada de l’any passat que tres uns fan set. No hi ha més remei, idò, per donar continuïtat a la fórmula, que pensar si tres dosos fan vuit: 2.2.2. Fàcil no? Fins i tot podem viatjar al futur i mirar com tres tresos faran nou... encara que després la cosa -almanco a primera vista- es complicaria.

Però de fa estona, els nostres sistemes de numeració són decimals i això condiciona els períodes que han de passar per recordar especialment algun fet. Els centenaris són especialment celebrats perquè, evidentment, només ens toca viure’n, com a molt, un de cada cosa en plenes facultats.

L’any que ara encetam celebra el vuitè centenari del naixement del rei en Jaume que, sense entrar en altre tipus de valoracions, és objectivament la primera pedra de la cultura que avui tenim a les Illes. També en fa dos-cents que Francesc Aragó i Jovellanos foren hostes (en desiguals condicions) del castell de Bellver i dels quals ben segur tendrem més d’una ocasió per parlar-ne.

I probablement, a jutjar per la inscripció, també fa dos-cents anys que algú es va entretenir a deixar aquesta empremta en el parament exterior de l’absis de la Seu, encara que desconeixem el perquè.

Respondre a aquest article