SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Homenatge a al-Andalus

Homenatge a al-Andalus

dimarts 5 de març de 2013, per  Josep L. Pol i Llompart

Etiquetes:

Al Centre d’Educació per a Adults des Raiguer, em sorpren avui la llum que filtra aquesta doble reixa. Es tracta de dos plans paral·lels construïts amb la mateixa reixa de trama triangular.

Doncs bé, el fet que la reixa de més lluny presenti -visualment parlant- la trama més petita, dóna lloc a aquest joc de forats, superfícies i interseccions. La visió de noves figures es reforça per a l’observador a unes distàncies concretes, mentre que es difumina més a unes altres. Sempre que tenguem una coïncidència de nombres senzills, l’efecte es reforçarà, com per exemple, en el cas de la fotografia per a la trama de la dreta, en què coincideixen tres forats del davant cada quatre del darrere.

L’efecte final, en un cas, és com si haguéssim ampliat el motiu inicial. Variant la posició i l’orientació, podem trobar diferents combinacions de motius, com és el cas de la trama de l’esquerra.

Amb uns senzills models, podem experimentar tota aquesta font de geometria dinàmica que fou tan utilitzada en l’art cinètic del s. XX.

O bé, directament en moviment, si empetitim una trama:


o bé si la fem girar:

1 Missatge

Respondre a aquest article