SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Incògnites i porcelles ...

Incògnites i porcelles ...

dissabte 18 de febrer de 2006, per  Antònia Martorell

Etiquetes: Àlgebra
Plaça de Mallorca, Inca

El curs passat vaig fer un curset molt interessant al CEP d’Inca. El curs es deia “Ciutat i ciència”, pretenia donar a conèixer els itineraris que ja hi ha fets per Palma (“Palma, ciutat i ciència” de l’Ajuntament de Palma) i a partir d’ells proposar-ne per Inca. Un dels ponent va ser Pep Lluís Pol que ens va proposar el següent problema inspirat en la fotografia.

“Sàpigues, viatger que passes per aquesta plaça, que fa molts d’anys, quan els carros encara eren de roda plena, hi havia un comerciant que venia porcelles a bon preu. Dins el tancat en tenia de negres, de blanques i de feixades en quantitats representades per nombres consecutius. El porquer odiava els nombres primers perquè sempre que havia de repartir tenia maldecaps, i tampoc no li agradaven gens els nombres quadrats o triangulars perquè algú li havia dit que el problema de repartiment de bestiar més maleït de tots els temps els tenia ben presents. Podries dir-me, tu que calles i tens el posat de persona sàvia, quants d’animals tenia l’home si en el tancat no n’hi caben més de cent i quants n’hauria de vendre al primer comprador perquè les porcelles restants segueixin complint l’enunciat del problema?”

Josep Lluís Pol i Llompart (Inca, 23 de febrer de 2005)
Curs CEP d’Inca, “Ciutat i ciència”

Algú s’anima a trobar la solució? Podeu enviar un mail a la societat o contestar directament a Pep Lluís, segur que estarà content si li enviau la vostra resposta, o també contestant aquí abaix.

La primera incògnita
La segona
i... la darrera

Respondre a aquest article