SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > La distància mínima entre dos punts

La distància mínima entre dos punts

dissabte 27 de març de 2010, per  Daniel Ruiz

Etiquetes:

Eivissa

Passejant per Eivissa ens trobam amb aquest cartell que mostra amb orgull les ciutats declarades patrimoni de la humanitat, segons la UNESCO. Podem observar també la inscripció vora de cada nom de ciutat: distàncies en quilòmetres... I pareix evident que les distàncies han de ser respecte Eivissa.

Però comencen a sorgir els primers interrogants: com és que la distància a Tarragona és major que la distància a Conca? Si traçam les distàncies sobre un mapa, ens indiquen que:

  • Distància lineal entre Eivissa i Tarragona: 245 km (aproximadament)
  • Distància lineal entre Eivissa i Conca: 333 km (aproximadament)

I la distància a San Cristóbal de La Laguna: 2269 km, quan la lineal és 2007 km (aproximadament)? Pareix que les coses no quadren...

En aquestes se’ns acudeix demanar-li a Google Maps que ens indiqui com podríem anar des de Tarragona a Eivissa. L’itinerari que ens suggereix és:


View Larger Map

Amb un total de... 495 km! Efectivament! Els quilòmetres dels que parla la placa són distàncies recorregudes amb cotxe i vaixell!

Igualment formidable és el mètode per donar la distància entre San Cristóbal de la Laguna (Tenerife) i Eivissa: 2223 km agafant vaixell per anar de Tenerife a Cadis, arribar a Dénia, i tornar a agafar vaixell a Eivissa! Tot un periple viatger!


View Larger Map

Per tant, la distància més curta entre dos punts és... Ai si Euclides aixecàs el cap!

Respondre a aquest article