SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Neules i el calendari

Neules i el calendari

divendres 28 de desembre de 2007, per  Guillem Àngel Llabrés, Josep L. Pol i Llompart

Etiquetes: La Seu

Quan arriba Nadal les esglésies s’ornamenten, entre d’altres elements, amb les neules. Aquestes es solen fer amb un full prim de pasta cuita, amb sucre o sense, i de forma circular que es mengen per aquestes dates, en coques de torró d’ametlla. Actualment però, per a l’ornamentació de les esglésies, les neules es fan de paper blanc i a dins es retallen alguns dibuixos geomètrics o figuratius.

Temps enrere, els únics que tenien estudis eren els religiosos (bisbes, capellans, etc.), per contra la gent del poble era la que no tenia estudis. Per això, es penjaven de la làmpada principal de les esglésies, anomenada salomó, tantes neules com dies faltaven per començar la Quaresma (el dimecres de cendra), on les petites indicaven els dies i les grosses les setmanes, tot partint del dia de Nadal, cosa que es convertia en un calendari religiós. Ara és purament ornamental, i en moltes esglésies es posen un nombre indeterminat.

Enguany, el dia de Nadal és en dimarts, per tant, falta un dia per el dimecres i fins al dimecres de cendra (6 de febrer de 2008), sis setmanes. I això és el que podem veure en la imatge adjunta, la qual correspon a la Seu de Mallorca.

La Seu de Mallorca, Ciutat de Mallorca

També, temps enrere, al ser les neules de pasta cuita, després del Cant de la Sibil·la, a la missa de la nit de Nadal, o de Matines, aquesta tallava el fil que enfilava les neules amb l’espasa i la gent les recollia per menjar-se-les. Avui en dia ja no n’és costum.

Respondre a aquest article