SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Möebius i Bach

Möebius i Bach

dimarts 10 de gener de 2012, per  Josep L. Pol i Llompart

Etiquetes: Topologia Música

Passejant pel carrer dels Oms a Ciutat, trob en el mostrador d’una botiga de decoració aquesta entremaliadura musical i me’n tem que es tracta d’un piano-pentagrama moèbic!

És curiós que la -ara ben famosa- banda de Möbius no fos descoberta fins el 1858 i, justament aquest any, ho fessin dues persones simultàniament. A més d’August Ferdinand Möbius, ho feu també el teutó Johann Benedict Listing. Sembla, emperò, que Möbius li donà més voltes... De fet, segons el MacTutor de la Universitat escocesa de Saint Andrews, els estudis de Möbius sobre la seva banda foren descoberts pòstumament.

Jos Leys ha fet una combinació ben reeixida d’aquesta banda i l’Ofrena Musical de Bach al youtube, possiblement inspirada en el magnífic llibre de Douglas Hoftstadter "Gödel, Escher i Bach". I és que en parlar de música i matemàtiques, no podem defugir mai el geni de Bach. Per alguna cosa deia Beethoven que encara que Bach en alemany signifiqui rierol, hauria de significar oceà!

Si voleu gaudir d’un bon enregistrament d’aquesta Ofrena Musical, teniu el que va fer Jordi Savall amb Le Concert des Nations al seu segell Alia Vox.

Respondre a aquest article