Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Passejar pel Born
Passeig del Born, Ciutat de Mallorca
El Born, antic curs i desembocadura de la Riera fins el 1613, és un dels passejos clàssics de la gent de Ciutat. En ell s’hi donen cita edificis emblemàtics com el de Can Morell (Palau Solleric), bars de tota la vida com es Bosc, jardins frondosos i sorprenents com el de la plaça de la Reina o escultures llegendàries com les quatre esfinxs (més conegudes com a les lleones des Born).
L’aspecte actual és fruit d’una profunda reforma realitzada el 1833 i el seu paviment, com és natural, ha sofert al llarg dels anys diverses reformes. El que veieu a la fotografia és l’actual, fruit del darrer canvi efectuat el 2006. La rajola utilitzada és un romboide. La gràcia d’aquest trespol és que la combinació de tons aconsegueix anar formant rombes. Una aplicació ben senzilla d’allò del comú múltiple entre les mesures dels dos costats però, el mínim?
El paviment anterior tenia la singularitat de ser una reproducció de la rajola hexagonal de Gaudí que actualment entapissa el passeig de Gràcia de Barcelona. La curiositat (o malifeta matemàtica) de l’encàrrec, és que el paviment en qüestió perdia la gràcia d’aconseguir els tres motius amb un sol motlle, tal i com ho dissenyà Antoni Gaudí, originàriament per a la casa Batlló però que fou col·locat finalment a la Pedrera i d’on, posteriorment i en diverses reedicions, fou extés a les voreres del passeig de Gràcia.
La nostra Societat en recuperà un joc per a un futur museu de les matemàtiques abans no fossin destruïdes en el canvi d’enrajolat. També hem aclarit, gràcies a l’amabilitat de l’arquitecte Enric Pericàs, que tots aquests models han sortit de la fàbrica catalana Escofet, fundada el 1886, i que en feu la primera tirada l’any 1904. A més, la casa ha tingut l’ambabilitat de regalar-nos un joc de peces hexagonals autèntiques de les que es col•loquen al passeig de Gràcia. Ben agraïts (i agraciats!).
(L’enrajolat actual al passeig de Gràcia de Barcelona)