SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Proporcionalitat marina

Proporcionalitat marina

dimecres 5 d’octubre de 2011, per  Josep L. Pol i Llompart

Etiquetes: Proporcionalitat

Diuen que amb poca llum i sense trípode (ni flash) és ben difícil fer fotos que no surtin mogudes. És el cas d’aquesta imatge, encara que el moviment està forçat. Es tracta de dos vaixells ancorats que es disposaven a passar una plàcida nit d’agost vora l’arenal de Sa Canova, a la costa d’Artà.

En el moment de prémer el disparador, vaig fer amb la mà un moviment -pretesament- circular (ja veis el resultat). Però la pregunta és: perquè són iguals els dos dibuixos que han fet els sengles llumets de la part superior dels dos arbres dels velers? Si el de l’esquerra era més lluny, no hauria de tenir un recorregut més petit?

I és que en aquest cas, el moviment relatiu no és equivalent. És a dir, si els dos vaixells haguessin realitzat un moviment idèntic de pal i fos la càmera la que estigués ben quieta, el llum que estigués més enfora hauria deixat un recorregut més petit a la CCD de la càmera, perquè tendria un recorregut angular menor. Però com que en aquest cas és la càmera la que s’ha mogut i, donada la calma que hi havia podem considerar els vaixells quiets, el recorregut és idèntic perquè l’únic que detecta l’objectiu són dos punts de llum que, en moure la càmera, faran el mateix recorregut angular.

Proporcionalitat al límit: identitat.

Respondre a aquest article