SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Reis mags bidimensionals

Reis mags bidimensionals

dijous 5 de gener de 2012, per  Daniel Ruiz

Etiquetes:

Centre comercial Porto Pi, Palma

Segons les indicacions impreses, s’elegeix un dels tres reis, es desxifra amb un mòbil i s’obté un missatge que dóna una sèrie de descomptes. I és que aquests reis estan representats amb codis bidimensionals.

Els codis bidimensionals, són simples quadrats, farcits de quadradets blancs i negres que emmagatzemen informació mitjançant criptografia. Un bon exemple en són els codis QR, capaços, com en aquest cas, de xifrar fins a milers de caràcters en un quadre relativament petit.

A la web es poden trobar fantàstiques imatges sobre com s’utilitzen actualment aquests codis en el màrqueting empresarial.

La criptografia ha estat emprada des de temps immemorials. De manera molt resumida, la criptografia tracta de xifrar certa informació mitjançant mecanismes coneguts per l’emissor i pel receptor, de manera que si el missatge és interceptat per una tercera persona que desconeix el mètode de desxifrat, no pot entendre què es diu.

Un dels xifrats clàssics es remonta a Juli Cèsar, que emprava un intercanvi de lletres per enviar missatges secrets als seus generals. Ja en l’època més moderna, l’estudi de la criptografia va fer canviar el transcurs de la segona guerra mundial. Alan Turing, matemàtic anglès (1912-1954) contribuí al desxifrat de la màquina alemanya Enigma.

En el centenari del seu neixement es celebra 2012 com a any Alan Turing. Una bona raó per parlar de criptografia i de la vida d’aquest gran matemàtic.

Feliç any Turing!

Respondre a aquest article