SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Ritme turístic

Ritme turístic

dimarts 17 d’agost de 2010, per  Josep L. Pol i Llompart

Etiquetes: Geometria Simetria

S’Estany den Mas, Manacor

Quan, mirada com un pla, alguna cosa es va repetint seguint un ritme, l’anomenam grup de simetria. Amb els moviments de translació (anar-la canviant de lloc amb una distància constant), rotació (segons un angle 360º/n amb un eix perpendicular al pla), o simetries (ja siguin amb lliscament o sense) podem aconseguir 17 grups de simetria. No n’hi ha pus.

El grup més senzill, notat com "p1" és aquell que només conté translacions segons dues direccions no necessàriament perpendiculars. D’aquesta manera, la cel·la unitat que es va repetint es pot emmarcar en un paral·lelogram. No per senzill deixa de ser vistós.

Evidentment, els grups de simetria tenen el seu paradís en les decoracions que al llarg de la història han anat elaborant les persones (d’aquí la denominació anglesa de wallpaper groups). La primera civilització de què es té constància que els fes servir tots és la egípcia. El professor Rafael Pérez Gómez descobrí que a l’Alhambra també hi són tots, de la mateixa manera que al conjunt mudèjar aragonès.

Per una classificació i caracterització completa, podeu consultar l’article anglès de la viquipèdia wallpaper group.

Respondre a aquest article