SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Rotonda quadrada màgica

Rotonda quadrada màgica

diumenge 31 de desembre de 2006, per  Daniel Ruiz

Etiquetes: Rotonda Quadrat màgic

Calvià, Mallorca

Les rotondes mallorquines són ben conegudes. De fet, molta gent troba que a Mallorca hi ha massa rotondes. De tota manera, aquí no discutirem la validesa d’aquest mecanisme per regular el trànsit.

El que vos volem mostrar són els quadrats màgics. Ja vàrem fer una mirada matemàtica a un quadrat ple de nombres ben sorprenent. Però aquest que us duim avui és un quadrat màgic pròpiament dit. Són tots nombres que es troben al terme municipal de Calvià, molts d’ells són escultures que formen part de les rotondes del municipi, i estan col·locats per ordre: des del número 1, que es pot trobar prop d’Illetes, fins al número 9, que està a Son Ferrer.

La característica fonamental d’un quadrat màgic és la de contenir una sèrie de nombres, col·locats en una certa disposició, de manera que:

- Si sumem tots els nombres d’una mateixa fila, dóna el mateix resultat
- Si sumem tots els nombres d’una columna, també dóna el mateix resultat
- Si sumem els nombres per diagonals, també!

S’ha estudiat extensament aquests quadrats màgics, i en un recent article del blog gaussianos.com (molt recomanable tot ell), podreu trobar molta informació, des de la definició de quadrat màgic, a diferents maneres de construir quadrats màgics de dimensió nxn.

Respondre a aquest article