SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Simetria a la Seu

Simetria a la Seu

dissabte 15 de setembre de 2007, per  Daniel Ruiz

Etiquetes: Arquitectura Simetria La Seu
Simetria a la Seu

Façana de Ponent de la Seu, Ciutat

La simetria és un dels recursos arquitectònics més emprats. Aquesta transformació geomètrica ens dóna sensació d’equilibri i harmonia.

I per què? Potser perquè la podem trobar per tot, la majoria d’animals i plantes tenen elements simètrics, fins i tot nosaltres mateixos som simètrics, només a l’exterior. També podria ser per la simplicitat de les formes simètriques: a partir d’un element, es pot construir tota la resta de la forma. O simplement, perquè les formes simètriques solen ser crear en l’ull humà allò que es diu sentiment de bellesa. És ben comprensible, doncs, que durant molt de temps s’hagi utilitzat la simetria com a patró de bellesa en l’arquitectura.

A la foto podem veure-hi la simetria d’una de les torres (criticades fins i tot avui en dia) de la Façana de Ponent de la Seu de Mallorca, que fou reconstruïda devers l’any 1860, després que l’anterior s’esquinçàs a causa d’un terratrèmol al 1851. Aquesta façana neogòtica fou dissenyada per
Jean Baptiste Peyronet. A les següents imatges podem trobar com era aquesta façana des del segle XVI fins al 1851 i just després d’aquest ensurt.

Per saber més:

Respondre a aquest article