SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Tenda daurada

Tenda daurada

diumenge 26 d’abril de 2009, per  Daniel Ruiz

Etiquetes: Proporció ?uria Espiral

109 Royal Mile, Edinburgh, Scotland

Passejant per Edinburgh (ara fa un any i vuit mesos) ens podíem trobar amb aquesta botiga, amb un títol una mica pretensiós: Golden. Una mirada matemàtica del títol de la tenda ens hauria de fer observar que aquest títol daurat té més connotacions: s’està referint a l’espiral àuria!

Anant una mica més enllà, volem comprovar que el rectangle en el qual està inscrita aquesta espiral és auri. Com ho podríem fer sense l’ajut de cap eina de mesura? Aquí en teniu una possibilitat:

Basta emprar alguna de les nostres targetes d’identificació, o bancàries (que són gairebé rectangles auris) i posar-nos a la distància correcta per fer coincidir un costat del rectangle observat amb un costat de la targeta. Aleshores, si l’altre costat coincideix, podrem afirmar que les proporcions que té el rectangle són àuries. Si ho són (com a la foto), estam davant un rectangle daurat.

Malauradament, no us puc recomanar que si anau a la capital escocesa passegeu per la Royal Mile i intenteu cercar aquesta botiga. Jo avui mateix ho he fet (amb un viatge digital) i m’he trobat amb aquesta sorpresa:Veure mapa més gran

Han canviat el local per una botiga d’Oxfam. Certament, com anunciaven a l’agost del 2007, feien rebaixes perquè tancaven... Bé, sempre ens quedarà aquesta mirada per poder contemplar un local tan matemàticament daurat.

Respondre a aquest article