SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Un sopar euclidià

Un sopar euclidià

divendres 3 de febrer de 2012, per  Josep L. Pol i Llompart

Etiquetes: Geometria

Sopant pel centre de Tarragona, en un hotel de la Ciutat, trobam unes parets vestides d’imatges antigues, fotografies en blanc i negre, ben enquadrades, en el més pur sentit de la paraula.

Envasar una làmina, una fotografia, un dibuix, no és mai tasca fàcil, i el paspartús hi sol jugar un paper important. Així mateix, les proporcions de cada tipus de superfície contribuiran a destacar o empetitir el motiu envasat.

En aquest cas ens podríem demanar quin percentatge de la superfície interior a la vasa ocupa la fotografia. I trobar una fita superior raonable és molt senzill si tenim en compte un petit teorema d’Euclides. Aquest diu que la superfície d’un quadrat inscrit en una circumferència és la meitat de la superfície del quadrat circumscrit. Una demostració d’aquest teorema hauria d’estar a l’abast de qualsevol alumne que hagués completat l’Educació Secundària Obligatòria.

En el cas d’aquestes vases, la conclusió és que la superfície blanca del paspartús és més gran que la superfície de les fotografies.

Respondre a aquest article